O pastorală cu tentă masonică îi înfurie pe preoţi

Your comment You are on O pastorala cu tenta masonica ii infurie pe preoti Edit posts?

Ca şi când nu ar fi fost destul de zbuciumată, plină de intrigi şi controverse, ortodoxia olteană se mai agită o dată, acum, între Crăciun şi Anul Nou. De data aceasta, scandalul a plecat de la o pastorală dată de episcopul Slatinei şi Romanaţilor, PS Sebastian Paşcanu. Un grup de preoţi din judeţul Olt a protestat pe unde a putut faţă de ceea ce a numit “această ruşine de pastorală”. Li s-au alăturat şi câţiva preoţi din Dolj şi Vâlcea, care au reclamat direct la ÎPS Irineu, mitropolitul Olteniei, urmând ca după sărbători să trimită un memoriu oficial şi Patriarhului Daniel. Pastorala are o evidentă temă masonică şi, aşa cum declară preoţii nemulţumiţi, este o bătaie de joc la adresa iconografiei şi liturgicii ortodoxiei româneşti.
de Crişu Popescu
“Întruchiparea unui om îndrăcit”

Pastorala este mesajul adresat creştinilor de către arhiereul locului cu ocazia sărbătorilor religioase mari. De obicei, trimit pastorale de Crăciun şi de Paşti. Ele sunt citite de către preot enoriaşilor veniţi la biserică în prima zi a marilor sărbători, în bisericile parohiale, şi în a doua zi în filii (biserici de grad inferior). Anul acesta, PS Sebastian al Slatinei şi Romanaţilor a trimis o pastorală intitulată “Hristos şi Marele Inchizitor”. Pe coperta broşurii în care este redactată pastorala apare o icoană care vrea să înfăţişeze figura lui Iisus Hristos alături de un aşa-zis “Mare Inchizitor”. Episcopul şi-a motivat gestul explicând că vrea să ilustreze o pictură “celebră” – parafrază a legendei Marelui Inchizitor din romanul “Fraţii Karamazov” de F. M. Dostoievski. Ce-o avea asta cu spiritul şi însemnătatea Crăciunului, nu se ştie încă. “Poza, pentru că nu o putem numi icoană, este o mizerie, o bătaie de joc la adresa liturgicii şi iconografiei noastre. Mântuitorul nu are aura sfinţeniei, nu are figură luminoasă, nu are acea faţă blândă şi dătătoare de speranţă. Iar ce-a de-a doua persoană parcă ar fi întruchiparea unui om îndrăcit, hâd, figură care n-ar avea nimic în comun cu o pastorală de Crăciun”, a comentat unul dintre preoţi, care de frica episcopului a dorit să rămână anonim. Suntem în posesia unei astfel de broşuri şi publicăm poza de pe prima pagină.

Gradul 31 şi “propagarea autorităţii”
Într-una din scrierile oficiale ale lui Albert Pike, unul dintre marii ideologi moderni ai masoneriei, care a trăit în SUA şi a fost Mare Maestru al Ritului Scoţian Antic şi Acceptat, apare denumirea de “Mare Inchizitor”. Este vorba de gradul 31, pe scara gradelor masonice. Gradele 31, 32 şi 33 sunt, conform scrierilor oficiale ale masoneriei, gradele cele mai mari şi doar cine ajunge la ele se “iluminează” pe de-a întregul. Tot conform scrierilor masonice ale lui Pike, Marii Inchizitori au un rol deosebit în lupta masonilor împotriva bisericii creştine. “Pentru a combate criminala lor autoritate (n.r. autoritatea bisericească), noi avem următoarele grade…” Şi urmează cea mai importantă serie de grade masonice, de la 23 la 33, printre care şi Marele Inchizitor. “Şi pentru a încorona totul, Marii noştri Inchizitori propagă autoritatea noastră”, mai spun scrierile masonice în completare la ceea ce înseamnă gradul de Mare Inchizitor. Această sintagmă a fost folosită deci pe pastorala oficială a unui episcop român, ortodox, care a afişat în dispreţ pe prima pagină a broşurii o poză mai mult terifiantă decât aducătoare de lumină şi speranţă.

Plângeri la şefii ierarhici
Preoţii olteni din cele trei judeţe (Olt, Dolj şi Vâlcea) se plâng deja ÎPS Irineu, mitropolitul Olteniei. Probabil că nici acestuia nu i-a “căzut” atât de bine o astfel de pastorală, chiar în “curtea” sa. În ianuarie, se va depune un memoriu şi pe adresa Patriarhiei, preoţii cerând demisia episcopului Sebastian. O himeră, având în vedere că foarte mulţi dintre membrii Sfântului Sinod sunt şi ei masoni. Cu toate acestea, depoziţia lor va arăta că nu toată lumea este în “adormire”, aşa cum are crede unele minţi “iluminate”. “Domn’e, ăsta a făcut-o intenţionat. Nu a pus aiurea poza aceea hidoasă şi nu a folosit întâmplător numele de Mare Inchizitor. Ei cred că noi suntem complet aiuriţi şi nu vedem ce fac. Păi, e dovada clară că BOR este condusă de elemente masonice, care sapă la temelia credinţei noastre strămoşeşti, de neam”, a mai spus un preot contrariat de ce a trebuit să le citească enoriaşilo din partea arhiereului său.
« Previous
 
Next »
 

0 comentarii:

Your comment / O pastorală cu tentă masonică îi înfurie pe preoţi