Cine este noul şef al masoneriei româneşti

Your comment You are on Masoneria Romana Edit posts?



Noul Mare Maestru al Marii Loji Naţionale a României (MLNR), Tudorel Niţulescu, a explicat, într-un interviu acordat RL, ce este masonul şi de ce suntem, de fapt, în anul 6010. Marele Maestru este inginer electronist, prim-vicepreşedinte şi om de afaceri în domeniul tehnicii măsurării sunetelor şi vibraţiilor.


De când sunteţi mason?

T.N. De peste 10 ani. Sunt membru fondator al Marii Loji Na-ţionale a României. Sunt două mari loji masonice impor-tante: a noastră şi Marea Lojă Naţională din România,  unde am fost şi eu iniţiat. Mai este şi Marea Lojă Mixtă a României, care vrea să combine forţa bărbaţilor cu înţe-lep-ciu-nea femeilor. La noi nu există femei.

De ce nu?

T.N. Ei, asta vine de la Solomon, pot să vă dau o carte să citiţi. Nu e relevant. Hai să vorbim despre lucruri adevărate. Trăim timpuri grele. Noi creştem oameni buni, care în administraţie, politică să ajute acest popor. Sunt prea mulţi care ajung în vârful bucatelor şi uită de unde au plecat.

Cum devine cineva mason?

T.N. Prin cutumele noastre, nu ai voie să vorbeşti despre iniţiere.

Ce l-aţi sfătui pe un tânăr care se gândeşte să devină mason?

T.N. Să se uite adânc în sufletul lui, să vadă dacă el crede în Dumnezeu, să se întrebe dacă îşi do-reşte să fie un om bun.

Ce avantaje şi ce compromisuri implică această iniţiere?

T.N. Nu vine nimeni pentru avantaje, aici nu curg lapte şi miere. Aici e muncă. Poate să devină mai bogat spiritual.

Mulţi sunt sceptici în privinţa masoneriei.

T.N. Să nu creadă tot ce citesc. Să citească despre Alexandru Ioan Cuza, de exemplu, un mare mason român.

Dar dacă v-ar întreba un om de pe stradă ce este un mason, ce i-aţi răspunde?

T.N. Un exemplu de onestitate, de hărnicie, de eleganţă.



Răspunsul este mai vag şi decât cel din DEX, care defineşte masoneria drept un „curent religios şi filosofic care se caracterizează prin ritualuri mistice şi prin îmbinarea lor cu principiile etico-morale şi politice".

T.N. Nu e nimic mistic în masonerie. E rău intenţionată de-fi-ni-ţia, ar trebui să corecteze. Eu vă spun că sunt mason de peste 10 ani şi n-am umblat cu nici un fel de flăcări violete sau alte misticisme d-astea. Dacă o priveşti din afară, n-ai cum s-o înţelegi, trebuie să te apropii de ea.

În ce an suntem, potrivit masoneriei?

T.N. 6010, pentru că acum 6010 de ani Solomon a hotărât să facă templul masonic. Luaţi răspunsul meu ca pe unul simbolic. Masoneria este ezoterism prezentat social  prin simboluri.

Câţi membri are Marea Lojă a României?

T.N. Peste o mie, de la 42 câţi am fost în 2002, când s-a creat această lojă, plecând din Marea Lojă Naţională din România. Noi ne-am înfiinţat sub lozinca „Lupta împotriva corupţiei".

Cum luptă masonii împotriva corupţiei?

T.N. Ca şi societatea civilă. Aceleaşi reguli, să fie transpa-renţă, să nu existe bani murdari.
« Previous
 
Next »
 

0 comentarii:

Your comment / Cine este noul şef al masoneriei româneşti